2013. február 5., kedd

A hazai élelmiszer-kereskedelem egyre nagyobb hányadát adják a helyben termelt és értékesített élelmiszerek

Az új generáció munkája nélkül aligha képzelhető el a hazai mezőgazdaság fejlődése – jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – Agrya pénteki konferenciáján.

A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy korábban a hazai élelmiszer-kereskedelem mindössze 5-8 százalékát tették ki a helyben előállított és értékesített agrártermékek. Mára ezen élelmiszerek aránya elérte a 10-12 százalékot is.

termelői piacA tárcavezető szerint ez többek között annak is köszönhető, hogy a kormány jelentősen enyhített a kistermelőket és az élelmiszergyártókat hátrányosan érintő jogszabályokon, és lehetővé tette piacra jutásukat. Gombamód szaporodtak a helyi termelői piacok, esélyt kaptak a kis- és a családi gazdaságok a közvetlen értékesítésre, illetve arra, hogy termékeiket a gyermekétkeztetésben és a vendéglátóiparban is eladhassák.

Ehhez a közbeszerzési törvényt is módosítani kellett, mert – állapította meg a miniszter – az korábban a multinacionális társaságok érdekeiért kirekesztette a helyi kistermelőket az eljárásokból.

Forrás: VM Sajtóiroda


A hazai élelmiszer-kereskedelem egyre nagyobb hányadát adják a helyben termelt és értékesített élelmiszerek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése