Imádjuk a házi sajtokat.
Készítjük a házi biosajtokat.
Árulni is fogjuk a házi biosajtokat.
De mi lehet az oka ennek a szenvedélynek?
Sok válaszom van erre a kérdésre, szerepel köztük a természetes dolgok szeretete, a kézzel készült ételek iránti vágy, az alkotás élvezete is. De a minap olvastam egy érdekes cikket ami tudományos magyarázattal támasztotta alá azt amit már gyermekkorom óta sejtek, a sajtfüggőség egy létező állapot! Mitől lesz valaki sajtfüggő?
A tejben és így az összes tejtermékben van egy kazein nevű fehérje, amit emésztés közben a szervezetünk egy kazomorfin nevű anyaggá bont le. Vagyis egy olyan anyaggá, aminek morfiumszerű hatása van. Nem arról van szó, hogy ha sok tejet iszunk szedáltak leszünk de egyes kutatások szerint rá lehet kattanni a tejtermékekre, illetve elsősorban a sajtokra. A sajtokban ugyanis koncentráltan van jelen a kazein. A sajt készítés során a savót elválasztjuk a tejfehérjétől tehát koncentráljuk a kazein tartalmat. Ha a biosajtunkat még érleljük is akkor még további nedvességet vonunk ki belőle, még töményebben lesz jelen a kazein.
Sajtfüggőség! Tényleg függőséget okoz a sajt???
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése