2012. december 26., szerda

AMAP - Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért

Az AMAP (Associations pour le Maintien d’une Agriculture Paysanne – francia mozaik szó, jelentése: Szövetség a Paraszti Mezőgazdálkodás Fennmaradásáért). Az AMAP ötlete 2001-ben született meg Daniel és Denise Vuillon fejében akik egy amerikai farm értékesítési mintáját követve, klasszikus CSA alapok mentén alkották meg saját rendszerüket. Olyan jól sikerült, hogy mára csak Franciaországban több mint 2000 AMAP rendszert tartanak számon, magyarországi képviselőjük például az Évkerék tanya.

biocsirkeAz AMAP rendszerrendszer azon közösségi elven alapszik, hogy a fogyasztókat és a kistermelőket közvetlenül összekapcsolja. Ezáltal szinte lenullázza a közvetítési költséget és persze a kereskedők hasznát. A vásárlónak rentábilis áron biztosít friss- és szezonális változatosságot kínáló-, egészséges- bioterményeket. Az AMAP rendszer egyik lényegi eleme, hogy a biotermesztés bár nem kötelező (viszont erősen ajánlott, majdhogynem elvárt) de műtrágya pl. egyáltalán nem használható a gazdaságban.

A fogyasztók elkötelezik magukat egy környékbeli kisgazdálkodó mellett egy évre (esetenként rövidebb időszakra 3-6-9 hónapra), hogy ez alatt az idő alatt, a gazda által termelt terményeket (ez gazdaságtól függően lehet pl.: biogyümölcs, biozöldség, biotojás, biokenyér vagy biosajt) és az ebből egységesen, heti rendszereseggél összeállított dobozokat egy előfinanszírozásos rendszerben vásárolják meg tőle. Vagyis a gazda előre megkapja a termeléshez szükséges pénzügyi forrásokat! Cserébe a gazdálkodó elkötelezi magát, hogy biozöldségeket vagy egyéb bioterményeket termel legjobb tudása, képességei szerint és azokat rendszeresen elvisz egy elosztópontra vagy megbeszélt időben a gazdaságában adja át. A rendszer fontos eleme a közös kockázat. Tehát a fogyasztó az adott termelési évnek megfelelően bizonyos bioterményekből kevesebbet, bizonyos bioterményekből többet fog kapni a tervezettnél.

Miért előnyös az AMAP együttműködés a vásárló és a termelő számára?

Egy független és stabil AMAP rendszerben, már nem kényszerül a gazdálkodó egyéb értékesítési módokra (piac, nagyfeldolgozók, külföldi értékesítés stb.) mivel a gazdaságban megtermelt zöldségek egészét szétosztják a dobozrendszer vásárlói között. Ez a gazdának nyugalmat és magabiztosságot jelent hisz bioterményeinek biztos piaca, neki biztos megélhetése van. Ez a nyugalom megfelelő szakmai ismeretekkel és gyakorlattal párosulva garantálja, hogy az adott termesztési évből ki fogja tudni hozni a maximumot. Belátható, hogy ha a kisgazdaság egyik tagjának nem kell a piacon ácsorognia heti 2-3 napot akkor az így megspórolt időt a termelés magasabb színvonalra emelésével tudja tölteni. Nem kell versenyeznie, hogy a primőr árút ő szállítsa legelőbb piacra, viszont akkor takaríthatja be bioterményeit amikor azok beltartalmi értéke a legjobb és így vásárlói automatikusan a legjobb bio minőségű nyersanyaghoz jutnak. Mivel a gazda valamennyi terményét az AMAP közösség tagjai között osztja szét így a jól sikerült bioterményekből időről időre sokkal több kerül majd a dobozba mint amennyit ugyan azon az áron a biopiacon vásárolni tudott volna a vevő. A biztos bevételek miatt a gazda nem kényszerül folyamatos bővítésre, újabb piacok meghódítására. A Francia minta szerint kb. 180 doboz az ideális mennyiség egy AMAP gazdaságnak. Ezt 4 tagú családokra számolják, tehát egy ideális, Francia AMAP gazdaság hetente kb. 700 embert lát el friss terményekkel.

Az AMAP gazdaságok a CSA-hoz hasonlóan nyitottak. Vagyis bárki bármikor megtekintheti a gazdaság működését, ellenőrizheti a vegyszermentességet, gondosságot, szakértelmet. Mivel ezek az értékesítési rendszerek nagyfokú nyitottságot követelnek a biotermelőktől ezért jó eséllyel sor kerülhet ilyenkor jó ízű beszélgetésekre egy pohár finom biobor vagy biosajt társaságában. Mivel ennek a rendszernek a megértése, befogadása nyitott személyiséget igényel ezért kis túlzással a rendszer maga garancia arra, hogy mind a fogyasztó mind a biotermelő nyitott, jó fej egyéniség lesz és ebből igazán tartalmas, hosszú távú kapcsolatok születhetnek. Lehetőség van pl. közösen betakarítani a terményt ami egy kisgyermekes városi családnak nem mindennapi élmény.

Az AMAP rendszer fontos elemei röviden:

  •  írásbeli megállapodás
  • minimum csökkentett vegyszerhasználat de inkább teljesen vegyszermentes gazdálkodás, nem feltétel a biominősítés megléte de célszerű lehet
  • előfinanszírozás
  • hetente friss árú egy átvételi pontra vagy a gazdaságban átvéve
  • értékesítési rendszer teljes kihagyása
  • nagyon jó minőségű termények a piacihoz képest lényegesen olcsóbban
  • fogyasztó és gazda közös kockázata
  • a termelés a mennyiség és a piaci verseny helyett a minőség irányába megy
  • rendkívül változatos termények
  • nyitott biogazdaság -> nyitott, jó fej biogazdálkodók
  • gazdaságfüggő de a rendszeres vásárlók akár bele is szólhatnak a jövő évi termelési tervbe
  • közös, családi hangulatú programok lehetősége

AMAP - Együttműködés a helyi kistermelői mezőgazdálkodás fennmaradásáért

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése